GERNIKA
En el quadre “Gernika” hi han diferents personatges:
- El toro, símbol molt utilitzat pel pintor. Pintat per Picasso per representar la brutalitat i foscor. El seu aspecte aterrit en veure amb la seva mirada fixa i escoltar amb les seves orelles punxegudes la massacre representa l'autoretrat del propi artista, el qual se sent horroritzat de la mateixa manera en la qual va voler representar-lo. Amb això volia aconseguir que la humanitat s'adonés de la barbàrie que va tenir lloc.
- Una mare amb el seu fill assassinat en braços. La trobem als peus del bou, protegida per ell. De la mateixa manera en la qual la crucifixió representa el sofriment de l'home, La Pieta representa l'inexplicable dolor d'una mare davant el seu fill mort. I és en això en el que Picasso es va basar per crear la figura que ara analitzem. Fixa't en el cap de l'infant assassinat, aquesta aquesta caiguda i els seus ulls no tenen pupil·les, de manera que assumim que el petit ha mort. Ara fixa't en el cap de la dona, els ulls en forma de llàgrima representen el dolor davant la mort antinatural del seu fill. La seva llengua punxeguda ens mostra un crit punyent, el seu cap col·locada mirant cap al cel o potser mirant el toro, representa la recerca de consol.
- El soldat mort, al qual trobem decapitat i amb el braç mutilat. Representa a tots aquells que combaten per la seva ideologia. En el braç trobem una espasa trencada costat d'una flor, la qual representa l'esperança d'un món nou i millor.
- La paloma. Gairebé invisible trobem a aquesta colom simbolitzant la pau trencada. I és que Picasso va traçar simplement la seva silueta perquè adquirís el mateix color que el fons i d'aquesta manera representar una pau embrutada pels bombardejos. Si observem més de prop el colom, veiem que aquesta està implorant el cessament de la violència.
- El cavall. Personatge central de l'obra, causa de la grandària que ocupa i la seva posició. Amb una llança travessant-mortalment al llom amb forma de rombe, Picasso intenta donar importància a l'horror, dolor i brutalitat viscuts en aquell moment. Aquest personatge simbolitza a la gent, les víctimes.
- Els llums o làmpades. Trobem dues llums en el quadre, situats a la part alta de la piràmide abans esmentada. D'una banda trobem el llum més gran, la qual representa un gran ull que tot ho veu, llavors podríem dir que simbolitza Déu. L'altra llum de querosè més petita és utilitzada per una dona (la qual representa la República) per observar terroritzada l'horror del bombardeig i per mostrar la massacre que allà es va dur a terme.
- Dona subjectant la llum. Aquest personatge representa la República, horroritzada pel desastre i il·luminant el quadre. Es porta la mà al pit com a mostra del seu horror i el seu estat de xoc, un símbol patriòtic.
- Dona agenollada. A la dreta del quadre trobem una dona que, arrossegant una de les seves cames, sembla fugir del desastre. Representa l'intent d'escapar dels supervivents del bombardeig.
- Home en flames. A la dreta del quadre trobem també un home en flames simbolitzant totes aquelles persones víctimes de les bombes incendiàries. Podem observar com alça els seus braços implorant a les avions que cessin l'horror. Aquest personatge està inspirat en el quadre de Goya "El tres de maig de 1808" a Madrid.
SUEÑO Y MENTIRA DE FRANCO
Picasso va gravar les 18 escenes en dues planxes de coure de format apaïsat, amb mesures aproximades 31 x 42 centímetres, a raó de nou en cadascuna. Va emprar la tècnica de l'aiguafort, i en les primeres catorze imatges matisar llums i ombres mitjançant banys de aiguatinta. Les escenes van enquadrades i alineades com els auca (anomenats auques a Catalunya), historietes molt populars en els segles XVIII i XIX que es consideren antecessores dels còmics actuals. Durant la guerra del 36, aquest format de cartells va tenir ampli ús en tots dos bàndols com a instrument propagandístic. Però en realitat les imatges gravades per Picasso no narren un argument de manera lineal ja que en origen no es van pensar com a tals: estava previst que les escenes es tallessin i distribuïssin com targetes postals. Diverses d'elles semblen repetir un mateix assumpte o denúncia, però cal reiterar que es van pensar com imatges independents.
Si fem un breu recorregut per les vinyetes ens trobem amb una primera escena en la qual apareix el Caudillo com un cavaller cristià, en una paròdia dels herois llegendaris espanyols El Cid o Don Quixot, donant estocades al seu propi cavall. A la segona escena, el general amb un enorme falo erecte fa proves a la corda fluixa, caracteritzant la seva masclisme i els seus ostentacions de combatent, mentre que a la tercera, Franco tracta de destruir amb un pic un bust de dona, caracteritzant l'insurrecte de amenaça per a la cultura. La quarta mostra a Franco vestit de dona, simbolitzant la covardia. mentre que en el cinquè quadre és atacat per un toro, símbol potser de la derrota del feixisme. En el sisè quadre, el Caudillo ora davant el tabernacle del Capital, envoltat d'un filat de pues. La setena escena, una paròdia de la Creació bíblica del món, mostra al general envoltat d'insectes, descansant després d'acabada la seva obra, mentre que a la vuitena escena galopa cap al sol muntat en un Pegaso. Franco travessa amb l'asta de la seva bandera a l'encarnació de l'art poètic, a l'Art, recordant potser el dolorós bombardeig de Madrid i del Museu del Prado. En la novena escena, el Caudillo cavalca muntat en porc cap al sol, simbolitzant el seu ocàs i la salvació d'Espanya.
JOC
Hem fet un joc en el qual podem veure els dos quadres que acabem de mencionar.
Link de descarga:
aia, joc: http://www.mediafire.com/file/cla0g7pkk444kzr/Gernika.aia
apk. joc: http://www.mediafire.com/file/nwe36gcwthj4hy9/Gernika.apk
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada